Kidzz & Armoede

Maasbree mei 2023:

Kidzz & Armoede stopt!!

Kidzz & Armoede is al jaren een begrip binnen de gemeente Peel en Maas. Een mooi en vooral belangrijk initiatief van het Mafcentrum wat zich inzet voor meer bewustwording rondom het thema armoede binnen Peel en Maas. Naast educatie is een van de concrete en wellicht meest bekende activiteiten de jaarlijks terugkerende speelgoedactie.

De speelgoedactie ging het afgelopen jaar niet door. Maar op initiatief van actieve inwoners en organisaties is een alternatief bedacht voor de speelgoedactie: ‘De Feestmaandactie Peel en Maas voor elkaar’. Door de crowdfunding die werd opgestart zijn 400 kinderen die opgroeien in armoede binnen Peel en Maas blij gemaakt met een cadeaubon. Een fantastisch geslaagd alternatief.

Kidzz en Armoede wordt gesubsidieerd door de gemeente Peel & Maas. Nu meer mensen gebruik maken van dezelfde subsidiepot en er vanuit de overheid geen extra gelden worden toegezegd, kiest de gemeente voor subsidieverstrekking aan primaire levensbehoeften. Hierdoor is er minder geld beschikbaar voor het project Kidzz & Armoede en kan de speelgoedactie zoals voorheen is opgezet, niet doorgaan. Het hele project bestaat uit educatie en voorlichting, samenwerking en netwerken. Dit komt samen in de grote speelgoedactie die samen met de gemeenschap jaarlijks wordt georganiseerd in het Mafcentrum. Het project is één geheel en zonder de speelgoedactie mist het zijn doel.  Hierdoor heeft het Mafcentrum de moeilijke beslissing moeten nemen om het project te ontbinden.

“Voor het bestuur van het Mafcentrum is het geen optie om vanuit Kidzz en Armoede een aangepast project zonder de speelgoedactie te draaien. Dit omdat de verbinding met het Mafcentrum ontbreekt. Om voor een 2e jaar op rij geen speelgoed actie te houden maakt het volgens ons zo goed als onmogelijk om dit ooit weer op te pakken zoals voorheen” aldus het bestuur van het Mafcentrum. Omdat er vorig jaar al heel veel energie is gestoken in het schrijven van het projectplan en ook dit jaar met helaas het gesprek van vorige week als conclusie, heeft het bestuur besloten om de volledige aanvraag in te trekken en het Project Kidzz en Armoede definitief te beëindigen. Naast penvoering is de speelgoedactie de grootste schakel van dit project met het Mafcentrum. Nu deze niet meer door zal gaan, is de conclusie van het bestuur om het Projectplan Kidzz en Armoede volledig vanuit het Mafcentrum te beëindigen. Ook een alternatief zoals vorig jaar, zal dit jaar niet vanuit het Mafcentrum of Kidzz en Armoede worden opgestart of aan deelgenomen worden.

Jannine van der Naald en het bestuur van het Mafcentrum bedanken iedereen die zich op welke manier dan ook heeft ingezet voor Kidzz & Armoede en met name veel dank aan alle kinderen en de vele vrijwilligers die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de speelgoedactie. Dank je wel.

Kidzz & Armoede, een stevige maatschappelijke boom